Home Actueel
Blog: Wesley Vlot

Blog: Goede leerschool bij Van Hoften

29-05-2019

Wesley Vlot (25) is monteur werktuigkundige én in opleiding bij Van Hoften Installatietechniek B.V.. Daar vertelt hij graag meer over.

‘Sinds 1 september 2017 ben ik in dienst bij Van Hoften als leerling intstallatiemonteur. Daarnaast volg ik de mbo-opleiding monteur Werktuigkundige Installaties niveau 2. Dat doe ik via de beroepsbegeleidende leerweg. Een leerzaam omscholingstraject!

Ik merkte al snel dat ik bij Van Hoften op mijn plek ben. Mijn eerste project was bij Safaripark Beekse Bergen. Een gave ervaring die me de rest van mijn leven bijblijft. We deden er alles, van de waterleidingen tot aan het sanitair. Het project bestond uit 200 vakantiewoningen, hierdoor heb ik alles supersnel kunnen leren. Dat was een goede leerschool en het ging steeds beter.

Eerder volgde ik een opleiding in de beveiliging, maar daar ligt mijn hart niet. Ook ben ik vier jaar lang koerier geweest, niet bepaald spannend werk. Op een gegeven moment was ik toe aan verandering en wilde ik onder de mensen zijn. Ik wilde iets maken, kwaliteit leveren voor een mooi eindresultaat. Mijn broer attendeerde me op Van Hoften. Omdat dit een groot bedrijf is hebben zij de mogelijkheid me te helpen mijn doelstellingen te realiseren. Zij hebben de ervaring, ruimte en tijd om me het vak te kunnen leren. En dat bevalt erg goed!

Ik werk onder begeleiding van een ervaren collega. Hij leert mij de basis en de fijne kneepjes van het vak. Al duurt het leerproces in feite de rest van je leven; hoe meer ervaring je hebt, hoe sneller en gemakkelijker het gaat. Op de middelbare school heb ik al leren metselen, timmeren, tegelen en stukadoren. Ik merk dat ik feeling heb voor dit vak. Vooral van badkamers krijg ik een kick. Dat hele proces uitvoeren en dan een mooi eindresultaat neerzetten. Daarom ben ik installatietechniek gaan doen.  

We zijn vaak de eerste op de bouw en de laatste die er weggaan in het bouwproces. Je maakt het hele project mee. Het gaat niet altijd zonder slag of stoot, maar je leert daardoor met uitdagingen om te gaan. Creatief nadenken als er iets tegenzit. Op den duur word je steeds handiger en dat maakt het werk leuk. Niks is gaver dan samen een oplossing bedenken voor een probleem. En als het dan werkt: dat geeft voldoening! Overigens staat kwaliteit leveren altijd voorop. Snelheid is niet per sé het belangrijkst. Een goed eindproduct en een tevreden klant wél.

‘Ik focus me op het leren van het vak en leg zo de basis voor de toekomst.’

Bij Van Hoften werk ik vijf dagen per week. Maandag en woensdag ga ik in de avond naar school, het ROC Nieuwegein. Dat is best pittig, maar met een helder doel voor ogen heb ik dat er wel voor over. En ik heb goede extra werkvoorwaarden, inmiddels rijd ik in een auto van de zaak. Bij Van Hoften werk ik zelf puur in de nieuwbouw en de utiliteitsbouw, de andere studenten komen van heel verschillende richtingen. Dat is het interessante: je leert veel van elkaar. We zitten met zo’n tien, vijftien man in een klas. Dat is niet veel, maar de bouw is niet heel erg in trek bij jongeren. Jammer, want voor zowel bedrijven als studenten kan het juist super interessant zijn om op deze manier op te leiden. Er zijn veel mogelijkheden. En we zullen het toch met zijn allen moeten doen, want “handjes” kunnen we hard gebruiken in de bouwsector.

Volgend jaar hoop ik door te stromen naar mbo niveau 3, de opleiding voor eerste monteur woning. Nu leer ik vooral hoe de bouwwereld in elkaar steekt, op niveau 3 gaan we dieper op de stof in met betrekking tot regels en normen en het overbrengen daarvan. Je mag dan ook andere leerlingen begeleiden en opleiden. Daarnaast mag ik de cursus f-gassen voor de warmtepompen doen. Met een beetje geluk haal ik drie diploma’s binnen vier jaar!’

Heeft u een vraag?

Neem contact op

Contact opnemen

Maak een afspraak