Rinus Groen gaat met pensioen!

18-04-2024

2240554 Van Hoften Installatietechniek content 04 04 2024 Website

Heeft u een vraag?

Neem contact op

Na vijftig jaar werken, waarvan veertien bij ons, neemt Rinus Groen afscheid van zijn professionele carrière. Hij begon op zestienjarige leeftijd als loodgieter in Rotterdam en eindigt in Hardinxveld-Giessendam. In dit interview blikt hij terug op zijn lange loopbaan, als specialist in zinkwerk.

Op zijn verjaardag, 1 mei, begint het pensioen van Rinus.

Brutaal
Rinus: “Op mijn achttiende ben ik mij steeds meer op zinkwerk gaan richten.” Een specialisme waarvoor hij brutaal zijn toenmalige directeur benaderde, met de vraag of hij zich hierin kon verdiepen. De reden was simpel: “In zinkwerk was meer te verdienen en het was specialistisch werk.” Hij heeft dat altijd met veel plezier gedaan, maar voerde ook ander installatiewerk uit.

Zinkafdeling
Na verschillende leidinggevende functies, en kort te hebben gewerkt voor een aantal werkgevers, werd Rinus benaderd door Mark van Hoften. “Ik kreeg de verantwoordelijkheid over de zinkafdeling, die volgens Mark wel wat sturing kon gebruiken.” Veertien jaar lang heeft hij deze afdeling door de ups en downs van de markt geloodst.

Enthousiasmeren
Met het afschalen van zinkwerk door het tekort aan geschikte opvolgers, dreigt het ambacht te verdwijnen. “Dat gaat mij aan het hart. Ik vind dat zinkwerk meer aandacht in de installatie-opleiding verdient. Ik heb altijd geprobeerd jonge mensen te enthousiasmeren voor dit mooie, maar soms zware ambacht.”

Uitgebreide verantwoordelijkheden
Rinus: “Bij Van Hoften Installatietechniek runde ik de zink afdeling, vanaf de calculatie tot en met de facturatie. Mijn verantwoordelijkheden waren uitgebreid: van klantcontact tot advisering, van inkoop tot begeleiding en van het inmeten van materiaal tot het zorgen voor de uitvoering.”

Vrijheid
Zijn jaren bij Van Hoften beschrijft Rinus als een tijd waarin hij veel vrijheid heeft gehad zijn werk naar eigen inzicht uit te voeren, altijd in goede samenwerking met collega’s. “Mijn tijd verdeelde ik tussen het kantoor en de bouwplaats. Zink is een product dat ontzettend lang meegaat, maar specialistische kennis vraagt.”

Toekomst
“Ik kijk ernaar uit thuis te zijn. Ik ga genieten van mijn tuin, maar ik blijf ook mijn kennis en passie voor zink delen met anderen. Ik ben gevraagd om les te geven bij cursussen voor fabrikanten en leveranciers van zink. Daarnaast wil ik actief blijven in de technische commissie voor zinkvoorschriften. Maar wel in mijn eigen tempo!”

“Het meeste ga ik het contact met collega’s missen. Dat, en de vrijheid in mijn werk. Maar ik ben klaar voor een nieuw hoofdstuk: het is ook mooi geweest!”

Wij danken Rinus voor zijn jarenlange inzet, expertise en toewijding aan het vak en wensten hem alle goeds voor zijn welverdiende pensioen!