Home Referenties Renovatie en transformatie
Julia's Park te Den Haag

Julia's Park te Den Haag

Vraag

Wat is er mooier dan een historisch vastgoedobject een nieuwe bestemming te geven? Een complex met cultuurhistorische waarde! Zo werd de transformatie van ‘Julia’s Park’ geïntroduceerd.

Eind 2017 zijn wij benaderd door Heerkens van Bavel Bouw om 42 zeer exclusieve woningen te realiseren in de voormalige ‘Juliana Kazerne’ te Den Haag. Door onze directe aanpak in de calculatiefase hebben wij de opdracht ‘Julia’s Park‘ binnengehaald en mochten wij begin 2018 starten met de engineering van dit mooie, maar zeer exclusieve project. 

Historie Julia’s Park

In de Tweede Wereldoorlog werd de toentertijd genoemde ‘Polizei-Kaserne’ gebouwd en dit werd het onderkomen van de Ordnungspolizei. Direct na de bevrijding van Nederland nam de Koninklijke Landmacht haar intrek in het complex ‘Clingendaelkazerne’ welke in de jaren 60 werd omgedoopt tot ‘Prinses Julianakazerne’. Het monumentale Prinses Julianakazerne is nu herontwikkeld tot exclusief wooncomplex. Verdeeld over twee gebouwen rond een groene binnenplaats zijn riante herenhuizen, appartementen en penthouses, een fantastische loftwoning en een weergaloze residentiewoning gerealiseerd. Met 42 zeer exclusieve woningen met vorstelijke namen als Juliana- en Amaliaherenhuizen, Alexia- en Ariane-appartementen, Máxima-penthouses, een Bernhard-loft en een weergaloze Alexander-residentie.

Advies

Anders dan bij nieuwbouw heb je in transformaties te maken met bestaande ruimtes, afmetingen en constructies. Bij aanvang van het project werd het ambitieniveau gelijkgesteld met het nieuwbouwniveau conform Bouwbesluit. Echter bleek dat leidingen niet konden weggewerkt worden in de bestaande vloeren, dus moest op een andere manier gewerkt worden.  Het zogenoemde ‘doos-in-doos’ principe (verlaagd plafond, metalstud voorzetwanden, zwevende dekvloer enz.) moest voor een juiste akoestische scheiding zorgen zodat het gebruikersgeluid niet van woning tot woning kon overvloeien. Ook de werktuigkundige installaties moesten hieraan voldoen, dus werd bijvoorbeeld voor het afvoersysteem Geberit PE Silent-db20 toegepast en daar waar nodig werd dit ook nog eens doelmatig geïsoleerd op bepaalde plaatsen. Tevens zijn hier hoogwaardige beugels met rubberen inlage gebruikt die voor de akoestische ontkoppeling met de constructie moeten zorgen.

Door complexiteit en de verschillende wensen van de kopers werd elke woning een maatwerk installatie. Bij diverse woningen hebben we dan ook met verschillende binnenhuisarchitecten om de tafel gezeten om de wens van de koper te beoordelen en te verwerken in het installatieconcept. Van woningen met standaard één badkamer tot een woningen met vijf badkamers, wensen voor een zwembad of juiste volledig uitgerust met een domoticasysteem. Wij hebben elke vraag serieus bekeken en zo maatwerk geboden aan de wens van de klant.

Werkzaamheden

Wij hebben de complete werktuigbouwkundige installaties verzorgd bestaande uit: riolering-, water-, sanitaire-, gas-, verwarmings-, ventilatie- (wtw) en de elektrische installaties. Gezien de complexiteit van het gebouw was het al snel duidelijk om deze uitdaging samen met onze partner Velegro elektro- en ventilatietechniek aan te gaan. Zij hebben voor ons de gehele elektrische- en ventilatie-installaties uitgevoerd. Al snel in het engineeringsproces werd het duidelijk dat wij moesten gaan denken buiten de gebaande paden, echt “out of the box”. Dat vergt kennis, nieuwe inzichten en creativiteit van de betrokken partijen. 

Buiten organisatorische uitdagingen vroeg het project ook veel innovatieve oplossingen en deze gaan we niet uit de weg! Samen met onze partners, opdrachtgever en uiteindelijk ook de toekomstige bewoners werden verschillende installatieconcepten besproken om tot een gedegen ontwerp te komen. Ook in de uitvoering was het elke dag weer denken in oplossingen. Hoewel de oude tekeningen uit 1942/1943 heel goed gedetailleerd waren in combinatie met een techniek van deze tijd (een zgn. ‘pointcloud analyse’) en een uitgebreid BIM-model bleek toch dat in het bouwproces veel zaken creatief en innovatief moesten worden opgelost door ons projectteam. 

Resultaat

Na een sloop- en bouwtijd van ongeveer twee jaar voor deze transformatie is het hele project het 2e kwartaal 2020 opgeleverd. Er is door het gehele bouwteam gewerkt aan een prachtig gebouw en er is een mooi eindresultaat. De installaties van de woningen, appartementen en de algemene ruimtes zijn getest en ingeregeld en worden nu naar volle tevredenheid gebruikt. We laten de bewoners graag met een glimlach op het gezicht genieten van hun vorstelijke woning en doen daar niet alleen het gebruikelijke voor, maar zoeken het ook buiten de gebaande paden. 

Contact opnemen

Maak een afspraak