Home Referenties Woningbouw
19 NOM-woningen te Boekel

19 NOM-woningen te Boekel

Vraag

Onze partner Van Wanrooij uit Geffen wilde het eerste Nul-Op-de-Meter (NOM) project van Nederland realiseren in Boekel. Vooraf maakten zij een bestek waarin het beoogde installatieconcept was opgesteld. De verwarmingsinstallatie was uitgelegd als zijnde een water/water-warmtepomp (met aardbronnen) met als afgiftesysteem LT-vloerverwarming. De mechanische ventilatie was voorzien als een WTW-installatie. Hoe kon Van Hoften dit bestek verder uitwerken?

werken bij van Hoften

Advies

Het bestek bevatte de randvoorwaarden. Dankzij de goede samenwerking tussen Van Wanrooij en onze adviseurs konden we dit bestek verder uitwerken. Onze engineers hebben het type warmtepomp, het ontwerp vloerverwarming en het type WTW-installatie echter zodanig berekend en getekend dat we samen met Van Wanrooij de betiteling ‘NOM’ op de huurwoningen konden plakken.

Werkzaamheden

In de 19 woningen verzorgde Van Hoften de sanitaire-, verwarmings- en ventilatie-installatie en het zinkwerk. De sanitaire installaties zijn uitgevoerd met een douche-WTW, om warmte terug te winnen uit het afvoerwater van de douche. De verwarming is verzorgd door middel van een warmtepomp met aardwarmte. Een groot deel van de nodige warmte voor verwarming en warmtapwater wordt hiermee aan de bodem onttrokken. Verder bieden de geplaatste PV-panelen de mogelijkheid om voldoende energie op te wekken voor de verwarming, het tapwater en de ventilatie. De woning is geheel voorzien van vloerverwarming die, gezien het kleine vermogen van de warmtepomp, secuur ingeregeld moest worden voor de juiste warmteverdeling in de woning. De ventilatie is gerealiseerd met een omgekeerd WTW-systeem dat de warmte terugwint uit de ventilatielucht en deze overbrengt naar de toe te voeren ventilatielucht.

Resultaat

Van Hoften heeft hier haar eerste NOM-project gerealiseerd. Tijdens het ontwerp en de realisatie van het project hebben we de installatie juist weten te berekenen en in te regelen. We hebben de gebruikers goed voorgelicht over het gebruik en de mogelijkheden van de installatie. Dit heeft geleid tot een systeem met niet noemenswaardige nazorg.

Contact opnemen

Maak een afspraak