Home Referenties Woningbouw
29 NOM-woningen te Stiphout

29 NOM-woningen te Stiphout

Vraag

Bots Bouwgroep uit Deurne is in 2018 gestart met een eigen ontwikkeling van 29 Nul-Op-de-Meter (NOM) woningen welke gerealiseerd zouden worden in Stiphout (gemeente Helmond). Hierbij zijn wij als Van Hoften Installatietechniek in vroegtijdig stadium bij betrokken geweest als bouwteampartner. Vooraf maakten wij gezamenlijk een bestek waarin het beoogde installatieconcept was opgesteld. De verwarmingsinstallatie was uitgelegd als zijnde een lucht/water-warmtepomp met als afgiftesysteem LT-vloerverwarming. De mechanische ventilatie was voorzien als een WTW-installatie. Hoe kon Van Hoften dit bestek verder uitwerken?

werken bij van Hoften

Advies

Het bestek bevatte de randvoorwaarden maar ook de gemeente gaf een vergunning af met als specifieke eis een prestatiegarantie voor de komende 10 jaar. Dit houdt in dat we door middel van een instandhoudingscontract dat is afgesloten met de bewoners ‘nul-op-de-meter’ kan worden gegarandeerd. Hierbij hoort een stukje begeleiding doormiddel van energiecoaching maar ook een periodiek onderhoud aan de installaties. Dankzij de goede samenwerking tussen Bots Bouwgroep en onze adviseurs konden we dit bestek verder uitwerken. Onze engineers hebben het type warmtepomp, het ontwerp vloerverwarming, het pv-installatie en het type WTW-installatie echter zodanig berekend en getekend dat we samen met Bots Bouwgroep de betiteling ‘NOM’ op de koopwoningen konden plakken.

Werkzaamheden

In de 29 koopwoningen verzorgde Van Hoften de sanitaire-, verwarmings- en ventilatie-installatie en het zinkwerk. De sanitaire installaties zijn voor alle 29 woningen uitgewerkt door Uw Huis Uw Wensen (UHUW). De verwarming is verzorgd door middel van een lucht/water-warmtepomp welke in vroegtijdig stadium al zijn geprefabt in onze werkplaats. Hierdoor konden de warmtepompen voor plaatsing van de dakkappen al op de zolders van de woningen worden geplaatst. Verder bieden de geplaatste pv-panelen de mogelijkheid om voldoende energie op te wekken voor de verwarming, het tapwater en de ventilatie.

De woning is geheel voorzien van vloerverwarming die, gezien het kleine vermogen van de warmtepomp, secuur ingeregeld moest worden voor de juiste warmteverdeling in de woning. De ventilatie is gerealiseerd met een WTW-systeem dat de warmte terugwint uit de ventilatielucht en deze overbrengt naar de toe te voeren ventilatielucht.

Door plaatsing van de benodigde warmtemeters en kWh-meters kunnen alle energiestromen gemonitord worden en op afstand uitgelezen worden. Dit maakt het mogelijk om bewoners bewust te maken van hun verbruik en eventueel tijdig bij te sturen bij overmatig energieverbruik.

Resultaat

Van Hoften heeft hier haar eerste NOM-project voor koopwoningen gerealiseerd. Tijdens het ontwerp en de realisatie van het project hebben we de installatie juist weten te berekenen en in te regelen. We hebben de gebruikers tijdens een speciaal georganiseerde bewonersavond goed voorgelicht over het gebruik en de mogelijkheden van de installatie. Daarbij hebben wij een partner in armen genomen die gespecialiseerd is in monitoring en energiecoaching. Deze partij heeft tevens een contract afgesloten met de bewoners voor de levering van een prestatiegarantie voor de komende 10 jaar.

Contact opnemen

Maak een afspraak