Home Actueel
Blog: installatiemonteur Jan van Schijndel

Blog: installatiemonteur Jan van Schijndel

18-07-2019

Hij is zo’n 45 jaar werkzaam als installatiemonteur en kan bijna met pensioen. Jan van Schijndel (65) ziet helemaal stoppen met werken alleen nog niet zo zitten. Daarvoor vindt hij de techniek veel te interessant.

Jan werkt sinds 2014 bij Van Hoften. Als installatiemonteur en meewerkend voorman is hij dagelijks te vinden bij verschillende projecten van Van Hoften. In oktober wordt deze ervaren monteur 66 en dat betekent dat het pensioen eraan komt. Wat zegt hij daar zelf over? En hoe ervaart hij 45 jaar in de installatietechniek?

‘Voordat ik bij Van Hoften in dienst kwam, werkte ik 39 jaar lang bij een installatiebedrijf in Den Bosch. Toen dat bedrijf failliet ging kon ik gelukkig bij Van Hoften aan de slag. Het was natuurlijk even wennen. Elk bedrijf is anders en ik kreeg te maken met verschil in papierwerk, andere werkcodes, tekeningen en een andere manier van werken. Gelukkig voelde ik me hier al snel op mijn plek.

Ik werkte door de jaren heen aan grote projecten of kleine werken en altijd was het werk afwisselend. Omdat ik al zo lang in dit vak rondloop heb ik door de jaren heen wel het een en ander zien veranderen. De werkdruk is bijvoorbeeld enorm toegenomen. Waar je vroeger de tijd en ruimte had om zaken zonder druk secuur aan te pakken, is nu meer snelheid geboden. Dat komt mede doordat de aannemers van tegenwoordig veelal geen eigen personeel meer hebben en er veel wordt uitbesteed. En ja, tijd is geld. Deze trend zal zich denk ik nog wel even voortzetten. Waarbij ik het zeer belangrijk vind dat het niet ten koste gaat van de kwaliteit. Ook zie je bijna nergens meer een bouwopzichter. In tegenstelling tot vroeger. Je moet mee in deze verandering en in een halve dag opleveren wat je vroeger in een dag deed. Daar wen je wel aan. Ik wil niet zeggen dat vroeger alles beter was, maar ik maak me wel eens zorgen over bepaalde ontwikkelingen. Een goede tekening blijft wel altijd belangrijk. En goede tekenaars die de tekening kloppend maken ook. De techniek is vernieuwend. Verder blijft een buis een buis en een tang een tang. Daarin verandert er weinig.

Ik hoef dus nog niet zo nodig met pensioen. Het liefst bouw ik mijn werk geleidelijk af. Want samen iets voor elkaar krijgen en daar plezier in hebben, dat is toch het mooiste dat er is!’

Heeft u een vraag?

Neem contact op

Contact opnemen

Maak een afspraak