Home Actueel
Blog: Van brand naar groene koploper

Blog: Van brand naar groene koploper

17-04-2019

‘Het was de dag voor oudjaarsdag. Wij waren gesloten, vanwege de kerstvakantie en rond de middag gingen de laatste medewerkers naar huis. Daarna kregen we de melding via de alarmcentrale: problemen in de meterkast. Maar na een paar telefoontjes bleek, dat het veel erger was: er was brand bij onze buren en die was ook bij ons naar binnen geslagen! Dat moment staat in m’n geheugen gegrift als de dag van gisteren. En nog hebben we het er vaak over. Hoe deze brand kon ontstaan, maar vooral over hoe we er weer bovenop zijn gekomen. Met een compleet duurzaam bedrijfspand als resultaat.

Na die brand waren we in korte tijd genoodzaakt, om het bestaande pand te verlaten en tijdelijk een ander pand te betrekken. Later bleek dat ons bedrijfspand volledig afgebroken moest worden om een nieuw pand op te kunnen bouwen. De materiële schade was minimaal, maar de rookschade was dermate heftig. We konden niet anders. Of zoals de roet/rookschade-expert zei: “Dit komt niet meer goed. Die rooklucht krijg je niet meer uit je pand.” Het roet zat overal in en tussen de kanalen van de betonvloer, in de isolatie, in de wand en zelfs onder de dakbedekking. Maar gelukkig is het meer dan goed gekomen. Binnen een jaar realiseerden we een prachtige nieuwe werklocatie. Bijna volledig energieneutraal en klaar voor de toekomst!

Ons vorige bedrijfspand was nog traditioneel opgezet, dus dit was dé gelegenheid om het in één keer goed te doen. We gingen dan ook op de duurzame tour. Een heel nieuw proces, waarbij we onze installaties helemaal in de groene gedachte realiseerden: all electric. Dit is terug te vinden in de toepassing van warmtepompen, PV-panelen, Led verlichting en WTW-systemen in en op het kantoorpand. Kortom: alles in het kader van energiebesparing. We verzorgden alle installaties zelf en voorzagen ons pand van sanitaire-, verwarming- en ventilatie-installaties. De sanitaire installatie is inclusief een Quooker en Grohe Blue Home systeem in de keuken en kantine. De verwarming is gerealiseerd met twee bodemgebonden warmtepompen. Eén voor de verwarming en basiskoeling van bijna het gehele pand en de andere (ter grootte van woonhuisoppervlakte) voor het simuleren van een NOM-woning (Nul op de Meter). Het dak is voorzien van 220 PV-panelen, die bij volledige capaciteit 60 kWh kunnen leveren. Van de PV-Panelen zijn er 12 uitgevoerd in PVT, waar ook warmte mee opgewekt kan worden voor het voorzien van warmte aan de “woonhuis warmtepomp”. Hiermee onderzoeken we tot welke buitenomstandigheden we zonder grondgebonden bodemwisselaar of toevoeren van elektrische energie kunnen werken. De ventilatie-installatie bestaat onder andere uit aparte WTW-systemen voor de presentatieruimte en de kantine en een ventilatiesysteem voor alle overige te ventileren ruimtes. Deze zijn voorzien van een Luchtbehandelingskast ‘’LBK’’ met warmtewiel als wisselaar om de vochthuishouding in de winterdag beter op peil te houden. Dat zorgt voor een constant binnenklimaat waarin we prettig kunnen werken.

We hebben ondertussen dus al de nodige kennis en ervaring opgedaan op het gebied van duurzame installaties. Dit kunnen we heel goed gebruiken om anderen te laten zien, welke mogelijkheden er zijn om klimaatvraagstukken op te lossen. We ontvangen regelmatig bezoek van aanstaande woningeigenaren, bedrijven en woningbouwcorporaties en laten bijvoorbeeld zien wat een los opgestelde luchtwarmtepompinstallatie werkelijk doet. En hoeveel geluid deze maakt. Uiteraard hebben we nog niet alle wijsheid in pacht; de salderingsregeling is een actueel vraagstuk. Zolang dit van toepassing is, is ook het vraagstuk van het opslaan van de opgewekte elektrische energie minder actueel. We wekken nu op diverse momenten stroom op, maar kunnen zelf geen gebruik maken van de teveel opgewekte stroom. We kunnen dit nog niet goed opslaan. Een vraagstuk waar we ons mee bezig houden. Voor onszelf, maar zeker ook voor onze klanten. Als installateur op het gebied van duurzaamheidsoplossingen blijven we namelijk altijd in ontwikkeling. Door de duurzame nieuwbouw hebben we kennis opgedaan en profiteren we zelf ook nog eens van de voordelen die het oplevert. Zo hebben we van iets vervelends iets moois gemaakt. Daar zijn we trots op!’

Benieuwd? Kom gerust eens kijken!

Jan de Bruin, bedrijfsleider Van Hoften Installatietechniek B.V.

'We hebben van iets vervelends iets mooits gemaakt.'

Heeft u een vraag?

Neem contact op

Contact opnemen

Maak een afspraak