Brandweeroefening

07-04-2022

brandweeroefening

Het is slechts vijf jaar geleden dat Van Hoften Installatietechniek en ‘brand’ onlosmakelijk met elkaar verbonden raakten. Onze waardering voor de brandweer is sinds die brand in december 2016 natuurlijk onvoorwaardelijk. Daarom boden we de vrijwillige brandweer alle ruimte voor hun recente oefening in ons pand.

De vrijwillige brandweer oefent wekelijks. In drie teams werken ze volgens de jaarkalender hun oefendoelen af. Vaak vinden de oefeningen plaats op de kazerne in Hardinxveld-Giessendam. Maar het streven van de vrijwillige brandweerlieden is zoveel mogelijk op locatie te oefenen. Daar kunnen specifieke en realistische situaties nagebootst worden, waarbij bekendheid met het verzorgingsgebied een bijkomend voordeel is.

Oefenleider
Onze werkvoorbereider Marius Boer maakt al een aantal jaar deel uit van de plaatselijke vrijwillige brandweer. Omdat Van Hoften Installatietechniek het maatschappelijk belang van de vrijwillige brandweer onderkent, krijgt Marius zoveel mogelijk medewerking bij het uitvoeren van zijn brandweertaken. Onlangs heeft hij als oefenleider een oefening in ons pand aan Stek 8 begeleid.

Smokestopper
Marius: “We zijn altijd op zoek naar geschikte locaties voor het vervullen van onze oefendoelen. Als oefenleiders zetten we een scenario uit. Voor dit specifieke oefendoel, rookontwikkeling, wilden we een verzorgingshuis nabootsen. De loods aan Stek 8 bleek ideaal voor het werken met de zogenaamde smokestopper. Dat is een gordijn wat je plaatst om compartimenten af te sluiten. Daarmee oefenen we het gebruik van dit nieuwe middel én krijgen we inzicht in de rookontwikkeling in verschillende compartimenten.”

Veiligheidsregio
“Samen met twee collega-oefenleiders werk ik drie weken - voor alle drie de teams ­- een scenario af. We volgen dat van A tot Z: de oefenleiders verzorgen bijvoorbeeld ook het tegenspel in de vorm van een meldkamer en officier van dienst”, vertelt Marius. “Voor het toepassen van nieuwe technieken wordt soms extra expertise ingezet vanuit de veiligheidsregio.”

Locatie
“De locatie bij Van Hoften Installatietechniek is prima geschikt voor meerdere oefendoelen. Anderhalf jaar geleden hebben we hier al een kleinschaliger gaspak-oefening gedaan. We komen ook graag bij de scheepswerven, omdat we daar met gevaarlijke stoffen en dergelijke te maken krijgen. We zijn afhankelijk van de aangeboden locaties en zijn dus heel blij met de medewerking van Van Hoften Installatietechniek. Afhankelijk van de oefendoelen kan er in overleg meerdere keren per jaar bij Van Hoften geoefend worden!”

Heeft u een vraag?

Neem contact op

Contact opnemen

Maak een afspraak