Home Actueel
Energieconcept

Hoe zorgen wij voor het juiste energieconcept?

25-02-2021

energieconcept

Elke project vraagt om een ‘eigen’ invulling. Dat geldt ook voor het energieconcept. Om onze opdrachtgevers op dat vlak goed te adviseren, maken wij gebruik van een stappenplan. 

Ons stappenplan bestaat uit vijf elementen:
1. De vraagspecificatie
2. De wet,- en regelgeving;
3. De energieambitie;
4. Het gevolg van die ambitie;
5. Duurzaamheid.

Elementen
Bovenstaande elementen roepen natuurlijk heel wat vragen op. Het vergt een gedegen onderzoek om tot een goed en helder advies te komen. Zoals gezegd, vraagt elk project om een ‘eigen’ invulling: de adviezen verschillen per opdracht. Sommige verzoeken zijn simpelweg niet te realiseren. Andere punten kunnen wij eenvoudig invullen of oplossen. Daarvoor gebruiken we bestaande, beproefde en liefst ook betaalbare oplossingen.

Blauwdruk
Wanneer alle uitgangspunten voor een gebouw zijn vastgelegd, gaan we met deze blauwdruk aan de slag. Welke schil is nodig? Wat voor soort installaties?

Energetische waarden
Om de energetische waarden te bepalen wordt het gebouw ingevoerd in een BENG berekening. Deze berekening, Bijna Energie Neutraal Gebouw-berekening, wordt verder gebruikt om de energieambitie te toetsen. Aan de hand van de uitkomsten uit de BENG berekening wordt de impact bekeken die het specifieke gebouw met zich meebrengt. Moet er geschaafd worden aan het ontwerp? Welke aanvullende voorzieningen zijn nodig? Wat zijn de gevolgen van de gemaakte keuzes met betrekking tot onderhoud en de lange termijnvisie?

Warmtepomp
Tot slot wordt de keuze voor de warmtepomp gemaakt. De technieken zijn zeer beproefd en worden al decennia toegepast. Daarom zijn er veel verschillende manieren van het onttrekken en produceren van energie. Dit levert eigenlijk altijd de volgende bronnen op: bodem, buitenlucht, binnenlucht, of een combinatie van de laatste twee.

Wil je meer gedetailleerde informatie over de stappen die wij nemen om tot het juiste energieconcept te komen? Neem dan contact met ons op via 0184-675544.

Heeft u een vraag?

Neem contact op

Contact opnemen

Maak een afspraak