Oriënteren’ op een toekomst bij Van Hoften Installatietechniek

05-05-2022

snuffelstage

Wij zijn altijd in ontwikkeling en de jeugd heeft de toekomst! Dat kwam allemaal samen op de banenmarkt van ‘t Gilde, in Gorinchem: de techniek Havo scholieren Jens de Bruin en Marten Adriaanse hebben dertien stagedagen bij ons kennisgemaakt met installatietechniek in de breedste zin van het woord!

Jan van de Minkelis heeft Jens en Marten die dertien dagen begeleidt. In dit interview vertellen zij over de stage, hun ontwikkeling en hun toekomst.

Banenmarkt
Jan: “Die banenmarkt op 't Gilde is echt top! Bedrijven presenteren zich en de scholieren kunnen zich bij diverse stands laten informeren en hun interesse kenbaar maken. Wij waren ook vertegenwoordigd en zowel Jens als Marten waren op voorhand geïnteresseerd in installatiewerk.” Jens: “Op 't Gilde in Gorinchem had ik al het vak installatietechniek gehad.”

Compleet beeld
Op basis van hun interesse op de banenmarkt werd een afspraak gemaakt bij Van Hoften Installatietechniek. Jan: “We hebben een soort sollicitatiegesprek gevoerd. Ik heb laten zien wat wij doen en de jongens hebben vervolgens hun keuze voor een ‘oriënterende stage’ bij ons gemaakt.” Marten: “We hebben bijna elke dag iets anders gedaan, zodat we echt een compleet beeld van het installatiewerk kregen.”

Overzichtelijke planning
Jan: “Jens en Marten hebben capaciteit om te leren én ze zijn geïnteresseerd in ons vak. We hebben hen kennis laten maken met alle facetten van ons werk. Jens: “We kregen van tevoren een overzichtelijke planning, zodat we precies wisten wat we gingen doen, op welk tijdstip en met welke begeleider!”

Keuzedagen
Marten: “We hebben meegekeken bij het 3D-tekenen, we zijn mee geweest naar een bouwplaats en hebben gezien hoe de werkvoorbereiding verloopt.” Jan: “Aan het einde van de stage waren keuzedagen ingepland: de jongens konden dan kiezen welke discipline(s) hen het meeste aansprak en daar vervolgens nog een keer mee naar toe gaan.‘’ Jens: “Ik dacht dat ik het kantoor het leukste zou vinden, maar door de stage ben ik erachter gekomen dat ruwbouw en service echt gaaf is!”

Begeleiding
Marten: “Ik had al een voorkeur voor de bouw, en dat kwam uit. Bij sanitair en ruwbouw heb je veel vrijheid, moet je technisch nadenken en doe je veel verschillende dingen!” Jan: “De jongens zijn elke dag op pad geweest met een gespecialiseerde en ervaren medewerker.” “De begeleiding was echt goed geregeld”, zeggen Jens en Marten. “Heel de stage was goed georganiseerd: de planning, de begeleiding en zelfs de werkkleding die voor ons klaar lag!”

Vervolg
Jan: “Het vervolg is nu dat we de jongens de kans bieden tijdens hun middelbareschooltijd bij ons te werken als bijbaantje. Wanneer zij na hun diplomering verder willen in de installatietechniek, hebben wij gegarandeerd plek voor hen. Die banenmarkt is een ideaal trechtersysteem. De positieve insteek is dat de bedrijven naar de scholieren toekomen en dat ze een heel compleet beeld krijgen, waarop ze hun keuzes voor vervolgopleidingen kunnen bepalen!” Jens en Marten, tot slot: “De stage was top: zoals het er nu uitziet gaan wij later bij Van Hoften Installatietechniek werken!”

Heeft u een vraag?

Neem contact op

Contact opnemen

Maak een afspraak