‘Uitdagingen en een ongebruikelijke aanloop’

24-08-2023

Van-Hoften-Installatietechniek ‘Uitdagingen en een ongebruikelijke aanloop’

Ons werk aan 45 zorgappartementen in Nijmegen aan de St. Agnetenweg, kende een ongebruikelijke aanloop. Snel schakelen én adviseren is onze kracht: daardoor konden we aan de vraag van de Klok Groep voldoen! Projectleider Arjan Burghout pakte met technisch directeur Dennis Munsters de voorbereiding op.

“Dennis en ik zijn gaan praten, vragen en sparren. Ik heb de tekeningen verwerkt, tot en met de afspraken. Zo werd steeds meer duidelijk en hebben we het traject verder ingestoken en konden we het ontwerp afmaken.”

Grotere technische kasten
Arjan: “Met de opdrachtgever kwamen we een wijziging over de uitlopers overeen. Dat is het punt waar de riolering het gebouw verlaat. Daardoor moesten we het rioolverloop aanpassen in de tekeningen. De uitdagingen bij dit werk zijn dat elk appartement een eigen technische kast met wtw-unit, boiler en vloerverwarmingsunit heeft. De beschikbare kasten hebben we in overleg met de bouwkundig aannemer aangepast naar het juiste formaat, met behoud van de ‘architectonische esthetiek’.”

Overdruk
“Een andere uitdaging was de ventilatie”, vertelt Arjan. “De gangzone moet altijd op overdruk staan. Dat betekent dat meer lucht in de gang geblazen wordt, dan dat er in de woningen wordt afgevoerd. In de laatste fase dient dit goed ingeregeld worden. Volgens planning waren we voor de vakantieperiode klaar, en lopen we in week 36 de details na en is de oplevering.”

Kunststof Leidingsystemen
Monteur Cees Gommers heeft in de uitvoering veel met de transportleidingen gewerkt. “Daarvoor heb ik voor de eerste keer GeoFischer-materiaal toegepast: kunststof leidingsystemen voor het transport van water van de warmtepomp naar de verdelers. Het is bewerkelijk materiaal. Met speciale apparatuur moet je de leidingen inkorten. Het ziet er heel strak uit en er is minder kans op beschadigingen. Ik heb met twee andere monteurs uitleg gekregen over het schilapparaat. Inmiddels hebben we het al bij meerdere projecten toegepast.”

Soepel contact
Cees: “Het was de eerste keer dat we met deze aannemer werkten en dat is goed bevallen! We hebben in goed overleg naar oplossingen gezocht. Ik had direct contact met de werkvoorbereider van de aannemer: dat verliep heel soepel.” Hij vervolgt: “Het werk gaat in rap tempo. Soms moeten we de planning aanpassen, maar de oplevering blijft staan.”

Teamwork
Net als Cees is ook Willie Ploegmakers als monteur aan het werk. “Ik werk aan de technische ruimte voor de appartementen. In de technische ruimte op het dak staat de apparatuur voor de collectieve installaties, zoals de afzuiging en de warmtepomp. Dat vraagt een speciale behandeling: lassen, schoonmaken en schuren. Het zijn zorgappartementen met dezelfde indeling. De installaties zijn allemaal gelijk. De gemeenschappelijke ruimtes verschillen wel van elkaar.”

Vakmanschap en ervaring
Willie: “Op basis van ervaring en vakmanschap bedenken we zelf oplossingen. Dat is het voordeel van onze flexibiliteit. We voeren veel overleg en moeten het van onze slimmigheid hebben. Er wordt veel van ons verwacht en wij willen een mooi stuk werk afleveren!” Arjan sluit zich bij Willie aan. “Het is een goede teamprestatie, ondanks of dankzij de afwijkende voorbereiding. Een mooi detail is het plaatsen van de twee grote lucht-water warmtepompen aan de oost- en westzijde. Door de verschillende weersinvloeden kan het klimaat apart geregeld worden. Tot slot is het ook goed te zeggen dat SchoonH2O een beheersplan heeft gemaakt en watermonsters heeft genomen.”

Wil je meer informatie over onze gevarieerde projecten? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag?

Neem contact op

Contact opnemen

Maak een afspraak