Leren in de praktijk

23-03-2023

installatiemonteur Martijn van den Heuvel

Martijn van den Heuvel (48) uit Woudrichem is al negen jaar vaste kracht bij Van Hoften Installatietechniek als installatiemonteur. Door het overnemen van het sanitaire installatiewerk van een collega, werkt hij momenteel vooral aan badkamers van nieuwbouwprojecten. Dit is ook het werk dat hij het liefste doet, je ziet namelijk aan het eind een ruimte die echt af is!

Vader
Martijn begon aan de LTS in een heel andere richting, namelijk koken en serveren. Hij wilde sowieso met zijn handen werken. Het loodgietersvak was hem niet onbekend: zijn vader was dat namelijk ook. Ondanks dat zijn vader op jonge leeftijd overleed en hij niet bewust het beroep van zijn vader heeft meegemaakt, stapt hij toch in zijn voetsporen. Op zijn achttiende zette hij de eerste stappen en leerde het vak in de praktijk.

Leermeester
“Ik had geen opleiding in dat vak, maar wel een hele goede leermeester”, herinnert Martijn zich. Met een kleine uitstap, werkte Martijn lang bij zijn vorige werkgever tot deze failliet ging. Lang thuisgezeten heeft hij niet: via kennissen heb ik rondgevraagd waar ze mensen nodig hadden. Iemand vertelde mij dat ik het eens bij Van Hoften Installatietechniek moest proberen. Ik belde en de maandag erop was het eigenlijk al geregeld!” Inmiddels heeft hij geen leermeester meer nodig, maar is er zelf één geworden. “Momenteel begeleid ik al acht maanden een jongen die, net als ik, ook zonder opleiding in het vak is begonnen. Dat is mooi werk om te doen.” Hij merkt dat hij dezelfde insteek heeft als zijn eigen leermeester. Hij stelt dan de vraag: ‘Zou je dat thuis zelf ook zo doen?’ Daarom geeft hij het volgende advies aan zijn leerling: neem de tijd om het werk netjes te doen en stel zo vaak een vraag als nodig is. Uit eigen ervaring weet Martijn namelijk dat het jaren kost om alles goed onder de knie te krijgen.

Luxe sanitair
Wat Martijn vooral opvalt is dat het sanitair in de jaren steeds luxer en diverser is geworden. Te denken valt aan een sunshower, verschillende douchewanden, vrijstaande baden, brede wastafels en inbouwkranen in allerlei kleuren, zoals zwart en brons. “Juist die diversiteit maakt het werk elke keer leuk om te doen. Geen badkamer is hetzelfde in hetzelfde rijtje nieuwbouwhuizen,” zegt Martijn, “Zo heb ik ook meegewerkt aan het sanitair in het Timmerhuis.” Dit is een modern wooncomplex uit 2015 met veel glas in het centrum van Rotterdam ontworpen door het bekende architectenbureau OMA. “Aangezien de wanden niet van beton zijn, vergde het een andere manier van werken om alle installaties goed vast te zetten. Van zulke uitdagingen houd ik wel”, zegt Martijn.

Veranda
Thuis steekt hij ook regelmatig zijn handen uit de mouwen. “Zo heb ik in de tuin een veranda gebouwd, zonder bouwpakket.” Samen met zijn vrouw genieten ze dan ook optimaal van hun tuin. Net als hun twee honden, een Chihuahua en een Jack Russel Fox waar hij graag veel tijd aan besteedt. “Het zijn onze kinderen en ze mogen alles”, grapt Martijn.

Wil je ook onze collega worden en plezier hebben in afwisselend installatiewerk? Bekijk dan onze vacatures.

Heeft u een vraag?

Neem contact op

Contact opnemen

Maak een afspraak