93 appartementen aan de Mr. Lohmanstraat te Barendrecht

Vraag

Wij zijn door Bouwbedrijf Gebroeders Blokland Ontwikkeling en Bouw uit Hardinxveld-Giessendam uitgenodigd om deel te nemen aan het bouwteam van Project Mr. Lohmanstraat. Het betreft een project voor de nieuwbouw van 93 levensloopbestendige appartementen verdeeld over drie gebouwen van elk 31 appartementen in Barendrecht.

werken bij van Hoften

Advies

Omdat we al in de voorbereiding bij het project betrokken waren konden we verschillende opties voor systemen aandragen. Daarnaast was de duurzaamheidseis EPC 0,25 en de ambitie om volgens de nieuwe BENG-eisen het project te toetsen. We hebben uiteindelijk drie varianten voorgesteld, waarvan de oplossing met de combinatie van een PVT-warmtepomp met PVT-panelen is gekozen. Duurzaam en toekomstbestendig.

Door deze combinatie van de PVT-warmtepomp in het appartement en 4 PVT-panelen op het dak wordt de levering van de verwarming, koeling, elektriciteit en warm water gerealiseerd. 

Een PVT-paneel is een zonnepaneel met een lamellenpakket. Het zonnepaneel verzorgt de opwekking voor de elektrische installaties, terwijl met behulp van de warmtewisselaar water wordt opgewarmd. Het opgewarmde water wordt ingezet voor de centrale verwarming, koeling én het tapwater.

De PVT-warmtepomp is een installatieprimeur in de woningbouw. Het is een warmtepomp op het koudemiddel propaan! Propaan is niet alleen milieuvriendelijk, het geeft ook de mogelijk om een aanvoertemperatuur van +70 ˚C te maken. Een andere bijzonderheid van de PVT-warmtepomp is de optie om te kunnen koelen. Vooral voor nieuwbouw is dit belangrijk vanwege de nieuwe norm om oververhitting in de zomermaanden te voorkomen. Daarnaast is de PVT-warmtepomp onderhoudsarm, een jaarlijkse servicebeurt is niet nodig. Zo kunnen de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. Onderhoud vindt alleen plaats als dat op basis van monitoring noodzakelijk is.

Lees meer over deze PVT-warmtepomp in dit artikel.

Werkzaamheden

Wij verzorgde de complete werktuigbouwkundige installaties, bestaande uit: riolering-, water-, sanitaire-, verwarmings/koelings-, ventilatie(wtw)installaties alsmede het zinkwerk.

Tijdens de uitvoering zijn in onze prefabhal de PVT-warmtepompen in combinatie met een 200 liter boiler geassembleerd in een frame, een zogenaamde SKID. Hierdoor kon op locatie veel tijd worden bespaard. Lees hier meer over in dit artikel.

Resultaat

In het voorjaar van 2021 zijn we gestart en binnen een jaar moest het project worden opgeleverd. Dat betekende een strakke planning en vooruitkijken. “Die strakke planning” konden we goed realiseren door een goede samenwerking met heel ons team van vaste partners.

De prestaties van de nieuwe PVT-warmtepomp zijn zelfs boven verwachting goed. De PVT-warmtepomp is hier in Nederland, bij dit project, voor de eerste keer ter wereld geïnstalleerd!

We zijn erg trots op dit project! Een hoog niveau van installatietechniek, de innovatieve installatiesystemen, en de zeer prettige samenwerking met alle betrokken. Waarbij we, door onze expertise in te brengen, een duurzaam en toekomstsbestendige installatie hebben kunnen realiseren. En zo ontstaat een installatie die aan alle verwachtingen voldoet en blijft voldoen.

Contact opnemen

Maak een afspraak